Krem z twarożku

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- pojemnik serka homogenizowanego
- 1/2 szklanki śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
- cukier waniliowy
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- sos owocowy:
- 50 dag miękkich owoców (mogą być mrożone), np. truskawek, malin, czarnych jagód, poziomek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody

Przygotowujemy sos: z wody i cukru gotujemy syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wrzucamy owoce, mieszamy, zagotowujemy i natychmiast zdejmujemy z ognia (owoce powinny się tylko raz „przewrócić" we wrzącym syropie). Odstawiamy do przechłodzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy zagęstnik i, cały czas ubijając, serek homogenizowany. Gdy masa będzie jednolita i puszysta, nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wychłodzony krem polewamy zimnymi owocami w syropie.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne