Staropolska kasza z wątróbką

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 duże kapelusze suszonych borowików
- mleko i woda (pół na pół) do namoczenia grzybów
- czubata szklanka kaszy perłowej
- 2 szklanki wywaru z grzybów
- 35 dag świeżej wątróbki z drobiu
- 2 cebule
- szklanka śmietany kremowej
- tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy
- sól
- pieprz
- przyprawa ziołowa
- oliwa lub olej

Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową, wywar uzupełniamy do 2 szklanek, lekko solimy, sypiemy kaszę, zagotowujemy i, często mieszając, gotujemy, aż cały płyn wsiąknie w ziarenka. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, zdejmujemy z patelni. Uzupełniamy ilość tłuszczu i smażymy pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę, rumieniąc ze wszystkich stron. Do wątróbki dodajemy cebulę i, przez ok, 5 min, całość zasmażamy, oprószamy solą, pieprzem i szczyptą ziół. Miękką, sypką kaszę łączymy z wątróbką, doprawiamy, wykładamy do przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanę lekko ubijamy z żółtkami, zalewamy kaszę, wstawiamy na ok. 25 min do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy wierzch lekko się zrumieni. Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty, polanej śmietaną lub sosem jogurtowym.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne