Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 8 ugotowanych w mundurkach, średniej wielkości ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- duża łyżka masła
- 2 kopiaste, duże łyżki utartego, pikantnego, żółtego sera
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- sól
- biały pieprz
- imbir
- tłuszcz do wysmarowania formy

Rozdrobnione w malakserze ziemniaki ucieramy z żółtkami na jednolitą, gładką i pulchną masę, dodajemy śmietanę, masło, utarty ser i przyprawy. Do masy dodajemy pianę ubitą z białek, całość delikatnie łączymy (najlepiej drewnianą łyżką), przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia, wyrównujemy powierzchnię i zapiekamy przez 25-30 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy) w piekarniku. Wyjętą z piekarnika babkę „wyrzucamy\" na wygrzany półmisek i od razu, gorącą, podajemy. Najlepiej smakuje z porcją pieczeni oraz pieczeniowego sosu, a także - w formie dania dietetycznego - z kefirem, naturalnym jogurtem lub maślanką oraz ze szpinakiem i sadzonym jajkiem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne