Biszkopt piaskowy

liczba porcji: 24
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 duże jajka (albo 5 mniejszych)
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- budyń śmietankowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy robotem na gęsty kogel-mogel, na masę jajeczną siejemy przez sito obie mąki, budyń i proszek, cały czas ubijając ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione, bez śladu grudek, łączymy je z pianą ubitą z białek, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do ciepłego, ale niegorącego (ważne!) piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 30-35 min. Zrumienione, z bokami lekko odstającymi od brzegów formy, ciasto wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy i wykładamy na deskę. Podajemy pokrojone w zgrabne romby, oddzielnie podajemy sałatkę owocową, lekko skropioną alkoholem, z ubitą śmietaną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne