Kruchy torcik z pianką

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 4/5 kostki (20 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- skórka otarta z całej cytryny
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- filiżanka posiekanych orzechów
- wysmażona marmolada z rabarbaru z rodzynkami
- powidła lub wysmażony dżem morelowy
- tłuszcz do wysmarowania formy

Mąkę, rozdrobniony na kawałki tłuszcz oraz cukier puder siekamy w malakserze. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte przez sito żółtka i skórkę z cytryny, wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie, formujemy kulę, owijamy folią, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika lodówki. Z białek i cukru pudru ubijamy bardzo sztywną pianę. Wychłodzone ciasto wałkujemy w taki sposób, by wypełniło spód dużej tortowni-cy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 220°C przez ok. 30 min. Zru-mienione wyjmujemy, lekko schładzamy (ok. 10 min), smarujemy obficie marmoladą, na wierzchu rozkładamy piankę, posypujemy posiekanymi orzechami, ponownie wstawiamy do piekarnika wychłodzonego do temp. 120°C i trzymamy przy lekko uchylonych drzwiczkach, by piana tylko lekko się zrumieniła i wysuszyła.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne