Owoce zalewane biszkoptowym ciastem

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dorodnych śliwek węgierek
- 2 duże, kwaskowe jabłka
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder z cukrem waniliowym do posypania ciasta

Tortownicę smarujemy bardzo dokładnie tłuszczem i oprószamy tartą bułką, wstawiamy do lodówki do wychłodzenia. Umyte, suche owoce rozdrabniamy: śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie cząstki, odstawiamy w chłodne miejsce. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel, na masę sypiemy przez sito mąkę z proszkiem, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 min, by „odpoczęło. Na spodzie wychłodzonej średniej wielkości tortownicy układamy połówki śliwek stroną przeciętą do góry i cząstki jabłek (owoce można lekko oprószyć cynamonem), zalewamy ubitym ciastem, wstawiamy do ciepłego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 min lub nieco dłużej w temp. 160°C. Gdy ciasto będzie zrumienione, a boki będą lekko odstawały od formy, wyjmujemy z pieca, chłodzimy w formie, letnie wykładamy „do góry dnem\" (żeby warstwa owoców była w górnej części) i posypujemy obficie cukrem pudrem. Przed podaniem kroimy w zgrabne romby, układamy na porcjowych talerzykach i podajemy ze śmietankowymi lub waniliowymi lodami. Owinięte w folię, ułożone w chłodnym miejscu (nie w lodówce!), doskonale przechowa się do następnego dnia.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne