Deser jogurtowy orzeźwiający

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 400 mł jogurtu o smaku naturalnym
- szklanka śmietany kremowej
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny (łyżeczka)
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 3 łyżki gorącego mleka
- kilka mandarynek i dorodna cytryna do przybrania deseru

W 2 łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę, by napęczniała. Dokładnie wyszorowaną w gorącej wodzie cytrynę kroimy w bardzo cienkie półplasterki, cząstki mandarynek obieramy z białej błonki. Śmietanę ubijamy na puch, Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i, cały czas ubijając, łączymy ze śmietaną. Do jogurtu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gdy składniki się spienią, łączymy z ubitą śmietaną, nakładamy porcje do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem krem oprószamy otartą z cytryny skórką i przybieramy plasterkami cytryny i cząstkami mandarynek.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne