Wiosenny kruchy placuszek

liczba porcji: 12
czas przygotowani: 25 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 czubate szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- szklanka cukru pudru
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- wiosenne owoce (agrest lub rabarbar)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
- kokosowa kruszonka: 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 1/2 szklanki cukru pudru

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy robotem na puch. Dodajemy cały czas ucierając, po jednym, jajka. Gdy składniki dokładnie się połączą, siejemy przez sito mąkę z proszkiem, ciasto ucieramy, gdy trzeba, dodajemy kwaśną śmietanę i ucieramy jeszcze przez minutę. Gotowe wykładamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy owoce (agrest w całości, rabarbar pokrojony w kostkę) i posypujemy kokosową kruszonką, Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki delikatnie siekamy, gdy się połączą, czubkami palców wyrabiamy kruszonkę i od razu posypujemy nią ciasto. Wstawiamy do ciepłego piekarnika, pieczemy w temp. 180°C przez 45 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Przed podaniem placek posypujemy cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne