Ciasto biszkoptowe trzepane

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier o smaku rumowym lub cytrynowym
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Jajka, cukier puder, oliwę lub olej dokładnie ubijamy trzepaczką albo robotem nastawionym na średnie obroty, Gdy składniki się połączą, dodajemy, siejąc przez sito, mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek, całość nadal dokładnie ubijamy. Gdy ciasto stanie się jednolite i pulchne, wlewamy je do przygotowanej formy (duża tor-townica), wstawiamy do nagrzanego, ale nie-gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 35-40 mm. Gdy się zrumieni na wierzchu, a boki lekko odstają od formy, wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wychłodzenia. Podajemy pokrojone w romby. Oddzielnie możemy podać bitą śmietanę, lody owocowe, domowy dżem, konfitury lub owocową sałatkę.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne