Staropolska galaretka kawowa

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 3 łyżki zimnego mleka
- 8 kostek twardej, gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki rodzynek
- kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu

Na spodzie pucharków rozkładamy lekko rozdrobnione kostki czekolady. Rodzynki zalewamy rumem. W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy kawę, dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Galaretkę rozkładamy do pucharków z czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy odsączonymi rodzynkami. Osoby dorosłe mogą polać deser rumem, w którym moczyły się rodzynki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne