Rolada czekoladowa

liczba porcji: 12 czas przygotowania
stopień trudności: średniotrudne kaloryczność

Składniki:

- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- 5 płaskich łyżek kakao
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy nadzienie: duża szklanka śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- dobrze wysmażony dżem brzoskwiniowy lub marmolada
- tarta czekolada do posypania

Białka, wodę, sok z cytryny i sól ubijamy robotem, gdy piana stanie się bardzo sztywna, dodajemy cukier puder i, cały czas ubijając, po jednym żółtku. Gdy piana ze składnikami dobrze się połączy, sypiemy (przez sito) mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, gdy składniki dobrze się połączą, wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną pergaminem posmarowanym tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na ułożoną na stolnicy ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu, ciepłe, rolujemy razem ze ściereczką. Na 2 godz. przed podaniem rolady ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i zagęst-nika, ciasto lekko rozwijamy, uważając, by nie było pęknięć, smarujemy cienko dżemem, nakładamy śmietanę, pozostawiając 2 łyżki, i ponownie zawijamy. Przed podaniem smarujemy wierzch rolady pozostawioną śmietaną, posypujemy obficie czekoladą. Kroimy w zgrabne porcje ostrym, cienkim nożem, podgrzanym we wrzątku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne