Kruche ciasto z mrożonymi owocami

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- opakowanie mrożonych owoców (truskawki, wydrylowane wiśnie lub śliwki, agrest)
- 2 łyżki cukru pudru do przesypania owoców
- 8 okrągłych, podsuszonych biszkoptów,
- przetartych przez ostre, rzadkie sito
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Składniki ciasta siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Dobrze połączone wyrabiamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Gdy będzie zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki (można na całą noc). Przed pieczeniem 3/5 ciasta wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy przetartymi biszkoptami, na których rozkładamy zamrożone owoce, całość oprószamy cukrem pudrem, na wierzch sypiemy pozostałe ciasto, utarte na tarce z dużymi otworami i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 40 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy ciasto się pięknie zrumieni. Rada: zamiast mrożonych owoców można ułożyć na cieście warstwę domowych powideł lub musu jabłkowo-dyniowego.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne