Kruchy torcik z rabarbarem

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szczypta soli
- 6 dużych łyżek lodowatej (ważne!) wody - np. chłodzonej przez 20 min w zamrażalniku lodówki
- nadzienie: 1 kg malinowego rabarbaru
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki rodzynek• 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- lukier pomarańczowy

Dokładnie umyty rabarbar kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawiamy w chłodne miejsce. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę (najłatwiej w malakserze), dodajemy lodowatą wodę, zagniatamy ciasto i od razu roz-wałkowujemy 2 placki. Większym wykładamy spód przygotowanej wcześniej średniej wielkości tortownicy, nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, rozkładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar, przykrywamy mniejszym krążkiem, dociskamy brzegi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 min w temp. 200°C, Torcik wyjmujemy, gdy się pięknie zrumieni. Jeszcze ciepły polewamy lukrem pomarańczowym, utartym z 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczkami soku z pomarańczy

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne