Krem cytrynowo-bananowy

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- pojemnik serka homogenizowanego
- 2 dojrzałe banany
- czubata łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- duża cytryna
- małe biszkopciki szampanki do przybrania

Namoczoną w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy serek, łyżeczkę otartej z cytryny skórki oraz sok. Składniki delikatnie mieszamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy ponownie. Na spód każdego pucharka wkładamy plasterki banana, na nie warstwę kremu, ponownie plasterki banana, całość przykrywamy kremem i wstawiamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem, gdy deser jest przeznaczony dla osób dorosłych, każdą porcję polewamy łyżką likieru bananowego lub cytrynowego. Podajemy z biszkopcikami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne