Deser jogurtowy

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 400 ml jogurtu
- szklanka śmietany kremowej zagęstnik
- sezonowe owoce

Cukier rumienimy w rondelku, gdy stanie się brunatny, zalewamy wodą i, cały czas mieszając, czekamy, aż karmel całkowicie się rozpuści. Gotujemy karmel przez 3 min w odkrytym naczyniu, odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy z dodatkiem zagęstnika, dodajemy jogurt. Krem przez chwilę ubijamy, rozkładamy do pojemników, odstawiamy do wychłodzenia. TUŻ przed podaniem krem zalewamy zimnym sosem karmelowym i przybieramy świeżymi owocami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne