Deser kawowy LUX

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 12 małych, okrągłych biszkoptów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku
- czubata łyżka cukru
- 4 kopiaste łyżki wydrylowanych wiśni (pasteryzowanych lub lekko odsączonych wiśniowych konfitur)
- bita śmietana
- tarta gorzka czekolada

Kawę zalewamy wrzątkiem (1/2 szklanki), dodajemy cukier, mieszamy. Na spodzie szerokich pucharków układamy po 3 małe, okrągłe biszkopty, zalewamy 2 łyżkami kawy, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce, aż kawa zostanie całkowicie wchłonięta przez ciasteczka. Przed podaniem rozkładamy w pucharkach przygotowane wiśnie, deser przybieramy bitą śmietaną, wisienką i oprószamy tartą czekoladą. Gdy deser przygotowujemy dla osób dorosłych, można na nasączone kawą biszkopciki wlać łyżkę likieru kawowego lub brandy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne