Kruche ciasto do kawy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże (lub 3 małe) jajka
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki kwaśnej, 12śmietany lub naturalnego jogurtu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe•tłuszcz do wysmarowania formy•tarta bułka do posypania formy

Do miseczki siejemy przez sito mąkę z proszkiem, dodajemy cukier puder i cukry waniliowe, składniki mieszamy dodajemy roztopiony, letni tłuszcz, ucieramy robotem, dodając po jednym, jajka i, niewielkimi porcjami, śmietanę. Dokładnie wyrobione ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta babowego) od razu przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez ok. 45 mm lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch jest delikatnie zrumieniony, a boki odstają od formy. Kroimy w zgrabne porcje. Podajemy z dodatkiem domowych konfitur lub morelowego dżemu, albo powideł śliwkowych i bitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne