Kruchy placek z jabłkami

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masia roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kopiasta łyżeczkaproszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru
- 2 cukry waniliowe
- 3 szklanki dobrze wysmażonego musu jabłkowego
- 3 dorodne, kwaskowe jabłka•łyżka grubego cukru do posypania owoców
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przesianą przez sito mąkę z proszkiem siekamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, tłuszczem, zsiadłym mlekiem lub kefirem i żółtkami. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto do czasu, aż stanie się jednolite i sprężyste, Jeżeli się lekko kruszy, dodajemy 1-2 łyżki kefiru. Całość wyrabiamy przez chwilę, by konsystencja ciasta była właściwa, formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy na 30 min lub nieco dłużej do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie krążki. Na wysmarowanej średniej wielkości blaszce rozkładamy wychłodzone, rozwałkowane ciasto, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy mus, na nim - krążki jabłek w taki sposób, by nachodziły na siebie, całość posypujemy grubym cukrem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 50 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta oraz gatunku jabłek). Placek wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie równomiernie zrumieniony. Najlepiej smakuje następnego dnia.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne