Jajka zapiekane po wiejsku

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średmokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 jajka
- 8-10 ugotowanych ziemniaków
- duża cebula
- 2 czubate łyżki drobno pokrojonego, chudego boczku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki pełnego mleka 
- szklanka śmietany
- wiórki zamrożonego masła
- zielenina
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy

Gorące ziemniaki ucieramy z mlekiem na puszyste puree. Na oliwie podsmażamy boczek, gdy się lekko zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, często mieszając, aż się zeszkli. Łączymy z utartymi ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Masę wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy wyrównujemy powierzchnię, za pomocą łyżki wazowej robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy po jajku, posypujemy przyprawami, zalewamy lekko spienioną śmietaną. Na wierzch kładziemy wiórki mrożonego masła i od razu wstawiamy na 10-12 min do nagrzanego piekarnika. Danie jest gotowe, gdy masło i śmietana lekko się zrumienią. Podajemy z dodatkiem sałatki z pomidorów i cebuli lub ze świeżych ogórków.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne