Zupa krem z pieczarek 2

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 70 dag małych, zamkniętych pieczarek
- duża cebula
- 2 litry esencjonalnego rosołu z kurczaka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- szklanka śmietany kremowej
- posiekana natka pietruszki

Podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze, gdy trzeba, przecieramy dodatkowo przez ostre sito, zasmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, wrzucamy dokładnie umyte, małe pieczarki (większe należy przeciąć na połowę) i, często mieszając, zasmażamy (grzyby nie powinny się zbyt mocno zrumienić, tylko nabrać lekko złocistej barwy), zalewamy 2 szklankami rosołu, gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. W czasie gotowania, gdy trzeba, lekko doprawiamy, dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, łączymy z mąką wymieszaną z zimnym mlekiem i ponownie zagotowujemy. Po zestawieniu z ognia łączymy z ubitą śmietaną. Krem podajemy gorący, delikatnie oproszony posiekaną natką pietruszki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne