Staropolskie jajka z kalafiorem na gorąco

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 4 jajka ugotowane na twardo 
- 2 dorodne kalafiory
- czubata łyżka masła
- łyżka tartej bułki
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki (mogą być mrożone)
- 2 duże lub 4 małe pomidory
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- łyżka oliwy

Wymoczone w wodzie z dodatkiem soli kalafiory dzielimy na różyczki, odrzucamy grubsze, twarde łodygi, wrzucamy na gorącą, z dodatkiem soli, cukru i oliwy wodę i gotujemy przez 12-15 min. Kalafiorowe różyczki powinny być miękkie, ale nierozgotowane! Okrągły półmisek ogrzewamy na parze lub w piekarniku, na środku układamy odsączone różyczki kalafiora, natychmiast kropimy cytryną. Po bokach układamy warstwę jeszcze ciepłych, ugotowanych na twardo, posiekanych jajek, całość polewamy zrumienioną na maśle bułką, przybieramy cząstkami pomidora i posypujemy zieleniną. Podajemy z dodatkiem młodych ziemniaków i maślanki lub kefiru.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne