Jajka zapiekane z pieczarkami

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 4 jajka
- 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- cebula
- 30 dag pieczarek
- łyżka masła do zasmażenia
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki drobno utartego, żółtego sera
- zielenina
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy

Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażymy, często mieszając, aż odparuje połowa wytworzonego przez grzyby sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania układamy pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki, posypujemy przyprawami, na nich równomiernie rozkładamy zasmażone pieczarki, powierzchnię wyrównujemy, robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i pieprzem, całość zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180°C przez 10-12 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Danie jest gotowe, gdy śmietana z serem lekko się zrumienią. Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty lub z sezonową, delikatną w smaku surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne