Zupa krem szparagowy

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 pęczki szparagów (mogą być 2. gatunku)
- 1,5 litra dobrego, esencjonalnego rosołu lub wywaru z jarzyn
- 1/3 szklanki mleka
- szklanka gęstej śmietany kremowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- sól
- cukier do smaku

Obrane, opłukane szparagi wkładamy do gorącego rosołu i gotujemy do miękkości, przecieramy przez sito, przelewając wywarem, i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym mleku, przyprawiamy lekko solą, cukrem, zagotowujemy. Po zestawieniu zupy kremu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkami, łączymy (raz jeszcze lekko ubijając). Napełniamy kokilki, podajemy gorącą. Do zupy dobrze smakują cienkie paluszki z francuskiego ciasta lub cienkie, ładnie zrumienione grzanki z bagietki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne