Zupa z fasolki szparagowej

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- cebula
- ząbek czosnku
- biała część pora
- łyżka masła
- gałązka suchego cząbru
- 1,5 litra esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- płaska łyżeczka przyprawy typu „Jarzynka"
- szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki zimnego mleka
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz

Posiekaną cebulę, białą część pora i czosnek zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy się zeszklą, zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Odrzucamy cząber, fasolkę przecieramy przez perlonowe sito (uwaga: fasolka „nie lubi" miksowania), łączymy z pozostałym rosołem, dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku mąkę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę z lekko spienioną śmietaną. Podajemy gorącą, z dodatkiem maleńkich grzanek z pszennego chleba, oproszoną najdrobniej posiekaną natką pietruszki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne