Omlet z migdałami

liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 5 dużych, świeżych jajek
- 5 łyżek mleka lub śmietanki
- szczypta soli
- płaska łyżka masła

Farsz: 

- 2 czerwone cebule
- duża filiżanka migdałów
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany
- łyżeczka posiekanych listków bazylii
- łyżka oliwy do zasmażenia
- 1/2 filiżanki migdałowych płatków zrumienionych na suchej patelni
- pieprz
- sól

Przygotowujemy farsz: migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupinek, niezbyt drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy migdały, posiekane świeże zioła, podlewamy śmietanką i prużymy na niewielkim ogniu, aż farsz lekko zgęstnieje. Przykrywamy i trzymamy w cieple.

Przygotowujemy omlet: jajka, rozbite z mlekiem i solą, wylewamy na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Gdy spód omletu lekko się zrumieni, a wierzch będzie ścięty, nakładamy ciepły farsz, zaginamy boki do środka i od razu zsuwamy na wygrzany półmisek. Gorący omlet posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi, kroimy na połowę, każdą porcję przybieramy gałązką zieleniny i dużym, obranym z łupmy migdałem.

Danie można podać na wystawny obiad lub jako gorącą, elegancką przystawkę.

Więcej:
Omlety - rady i porady
Omlet z migdałami wersja 2

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne