Zupa krem selerowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- duży, dorodny seler
- 1 litr esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnego mleka
- żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 6 łyżek utartego, żółtego sera
- sól
- pieprz

Obrany i pokrojony w cienkie krążki seler zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu, i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 25 min); wody powinno być tyle, aby seler był przykryty na wysokość centymetra. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez perlonowe sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy raz jeszcze, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do kokilek, posypujemy serem i od razu podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne