Zupa krem ze świeżych kurek

liczba porcji: 6 
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na obranie grzybów)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 60 dag świeżych kurek (waga po oczyszczeniu grzybów)
- duża filiżanka maleńkich kurek
- 1,5 litra esencjonalnego rosołu (najlepiej z drobiu)
- duża cebula 
- łyżka mąki
- szklanka śmietany kremowej
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz

Cebulę miażdżymy lub rozbijamy w malakserze na puch, grzyby siekamy tasakiem. Na maśle lekko zasmażamy utartą cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy posiekane kurki i razem zasmażamy, nie dłużej niż przez 10 min, podsypujemy mąką i, często mieszając, podsmażamy raz jeszcze, by mąka straciła smak surowizny (ok. 3 min). Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, mieszając, by nie powstały grudki, zagotowujemy, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 min (kurki nie lubią długiego gotowania) . Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Na łyżeczce masła lekko podsmażamy maleńkie grzybki, cały czas mieszając. Smażymy tak długo, aż wyparuje puszczony przez nie sok. Gorącą zupę nalewamy do kokilek, do środka dodajemy porcję zasmażonych grzybków. Podajemy z paluszkami z francuskiego ciasta.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne