Zupa krem szparagowy po francusku

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie (w sezonie szparagowym)

Składniki: 

- 1,5 lita wywaru z 1 kg szparagów
- 3 łyżki zimnego mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietany
- żółtko
- zrumienione w piekarniku grzanki, przygotowane z cienkich plasterków bagietki
- sól
- szczypta cukru

Wywar zagotowujemy, do gorącego wlewamy mleko z rozprowadzoną w nim mąką, zagotowujemy raz jeszcze i, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy solą i szczyptą cukru. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Krem podajemy zaraz po przygotowaniu, bardzo gorący, w kokilkach. Oddzielnie podajemy gorące, lekko zrumienione grzanki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne