Zupa krem z zielonego groszku

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 1 litr esencjonalnego rosołu
- puszka zielonego groszku w zalewie
- surowe żółtko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnego mleka
- szklanka śmietany kremówki
- drobno posiekany koperek
- sól
- cukier
- biały pieprz
- płaska łyżeczka przesianej przez sito przyprawy typu „Jarzynka" (dla osób lubiących zdecydowane smaki)

Groszek wraz z zalewą miksujemy, łączymy z rosołem, zagotowujemy, łączymy z mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, raz jeszcze zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z surowym żółtkiem. Zupę podajemy oproszoną koperkiem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne