Staropolskie naleśniki z nadzieniem jajecznym

liczba porcji: 12-14 
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody (mineralnej niegazowanej)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- oliwa lub olej do smażenia
- szklanka mąki
- szczypta soli
- masło do zrumienienia

Nadzienie: 

- 5 jajek ugotowanych na twardo
- jajko
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz

Mleko z wodą łączymy z jajkami, oliwą, solą, dodajemy mąkę. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe, dolewamy wody (ciasto powinno mieć gęstość naturalnej śmietany). Odstawiamy na 20 min.
Przygotowujemy nadzienie: ugotowane na twardo jajka bardzo drobno siekamy lub ucieramy na tarce z dużymi otworami, dodajemy jajko, koperek, śmietanę, przyprawy, całość dokładnie mieszamy, gdy trzeba, doprawiamy (nadzienie powinno mieć wyraźny, pikantny smak).
Z ciasta (gdy w czasie odpoczynku lekko zgęstnieje, dolewamy trochę wody) smażymy cienkie naleśniki, każdy nadziewamy masą jajeczną, składamy w „chusteczkę". Tuż przed podaniem rumienimy na maśle z obu stron. Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem zielonej sałaty, polane spienioną śmietaną lub jogurtem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne