Zupa krem z suszonych borowików (krem magnacki)

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na moczenie i gotowanie grzybów)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6-8 suszonych kapeluszy borowików
- 1 litr esencjonalnego rosołu
- szklanka gęstej, kwaskowej kremówki
- łyżka mąki
- szklanka mleka i wody (pół na pół) do moczenia grzybów
- sól

Kapelusze borowików moczymy w wodzie z mlekiem przez kilka godzin (można całą noc). Gotujemy do miękkości (pod przykryciem) w wodzie, w której się moczyły. Cedzimy przez gęste sito. Wywar z grzybów łączymy z rosołem (3 łyżki odlewamy). Grzyby najdrobniej siekamy tasakiem lub przecieramy przez ostre sito (na miazgę), dodajemy do wywaru, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym wywarze, doprawiamy do smaku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu do 3 min. Po zdjęciu z ognia łączymy z ubitą śmietaną, gorącą napełniamy kokilki. Podajemy z cienkimi paluszkami z francuskiego ciasta.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne