Zupa krem z młodych warzyw

liczba porcji:
czas przygotowania: 50 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 1/2 pęczka szparagów
- mały kalafior
- 2 marchewki
- mały seler
- biała część pora
- 1/2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku
- 1/2 szklanki rozdrobnionej fasolki szparagowej
- kilka obranych, umytych liści szpinaku
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 litr tłustego mleka
- szklanka śmietany kremówki
- 2 surowe żółtka
- sól
- biały pieprz

Oczyszczone, umyte jarzyny rozdrabniamy i dusimy w połowie porcji masła, często mieszając, aż się zeszklą. Podlewamy rosołem, przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy do miękkości. Z pozostałego masła i mąki robimy białą zasmażkę, tak by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy, uważając, by nie powstały grudki. Miękkie jarzyny rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito, łączymy z zasmażką, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Po zestawieniu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Zupą od razu napełniamy kokilki i podajemy gorącą. Można ją delikatnie posypać najdrobniej posiekanym koperkiem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne