Zupa krem ze świeżych zielonek

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na mycie i czyszczenie zielonek)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 70 dag świeżych zielonek (waga po oczyszczeniu grzybów) 
- 6 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka śmietany kremowej
- sól
- biały pieprz do smaku

Obrane, podzielone na części cebule oraz bardzo dokładnie oczyszczone i umyte zielonki rozbijamy w malakserze, kładziemy na rozgrzane masło i zasmażamy, często mieszając. Gdy puszczony przez grzyby sok prawie w całości wyparuje, oprószamy mąką i, cały czas mieszając, lekko rumienimy, zalewamy rosołem, gotujemy na średnim ogniu przez 15 min lub nieco dłużej (grzyby powinny być miękkie). Pod koniec gotowania przyprawiamy delikatnie do smaku (przyprawy nie powinny przytłumić wykwintnego smaku grzybów). Po zdjęciu z ognia dodajemy lekko ubitą śmietanę, gorącą zupę rozlewamy do kokilek. Podajemy delikatnie oproszoną natką pietruszki, z dodatkiem paluszków z kruchego ciasta.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne