Zupa krem szczawiowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- miseczka (ok. 25 dag) przebranych, pozbawionych łodyżek liści szczawiu 
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 4 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 1/3 kostki (ok. 8 dag) masła
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- sól

Obrane, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki zalewamy gorącą, lekko osoloną wodą, tak aby przykryła je na centymetr, i gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. Oddzielnie w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i dusimy, cały czas mieszając, przez 5 min. Zasmażony szczaw dodajemy do miękkich ziemniaków, gotujemy razem na średnim ogniu przez 2-3 min, następnie przecieramy lub miksujemy, łączymy z rosołem i zagotowujemy raz jeszcze. Po zdjęciu z ognia do zupy dodajemy spienioną śmietanę, rozlewamy do kokilek, posypujemy utartymi na tarce gotowanymi żółtkami i od razu, bardzo gorącą, podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne