Kotlety z jajek

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie

Składniki: 

- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 2 jajka
- szklanka (mały słoik) pieczarek w zalewie naturalnej
- czubata łyżka posiekanego koperku
- tarta bułka do panierowania
- masło i olej (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz

Odsączone pieczarki oraz jajka ugotowane na twardo drobno siekamy. Na tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić). Składniki łączymy, dodajemy jajka, koperek, przyprawy, wyrabiamy jednolitą masę (gdy będzie zbyt ścisła, możemy dodać łyżkę śmietany). Formujemy 8 zgrabnych kotlecików (po 2 na porcję), panierujemy, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kotleciki najlepiej smakują bardzo gorące, prosto z patelni, z dodatkiem młodych, obficie posypanych koperkiem ziemniaków i delikatnej, sezonowej surówki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne