Jajka zapiekane z ryżem

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 4 jajka 
- 2 porcje ryżu w woreczkach
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka drobno posiekanej zieleniny (koperek lub kompozycja)
- szklanka gęstej śmietany
- szklanka żółtego sera, utartego na tarce z drobnymi otworami (ważne!)
- sól
- pieprz

Ugotowany na sypko ryż łączymy z masłem, przyprawami i zieleniną, wykładamy na spód wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Powierzchnię wyrównujemy łyżką cedzakową formujemy 4 wgłębienia, do każdego wbijamy jajko, delikatnie solimy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Gdy białka jajek się zetną (po 5-7 min), potrawę zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i ponownie wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Danie jest gotowe, gdy sos śmietanowo-serowy lekko się zrumieni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne