Chłodnik truskawkowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na umycie i przebranie truskawek)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 1 kg dorodnych, dokładnie przebranych truskawek
- butelka białego, wytrawnego wina
- 100 ml winiaku lub brandy 
- szklanka słodkiej śmietany kremowej
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny do smaku

Do miksera wkładamy truskawki, dodajemy cukier, śmietanę i miksujemy na średnich obrotach (składniki nie powinny się zbyt mocno spienić). Wlewamy wino, brandy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Natychmiast rozlewamy chłodnik do porcelanowych kokilek i podajemy nie później niż 5 min po przygotowaniu, z małymi biszkoptami i waflowymi rurkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne