liczba porcji: 12
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 filety ze świeżego dorsza (ok. 50 dag)
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- 1/2 kieliszka octu winnego
- 4 kieliszki wody
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
- cebula
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 6 dużych pomidorów
- zielenina
Sos:
- szklanka majonezu
- szklanka gęstej śmietany
- łyżka naj drobniej posiekanych korniszonów
- 3 młode cebulki ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Do gotującej się wody z winem, octem winnym i przyprawami wkładamy filety, gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-12 min (ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana). Odstawiamy do wychłodzenia w zalewie.
Umyte, obsuszone pomidory kroimy w poprzek na połowę, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, wnętrza lekko oprószamy przyprawami. Groszek odsączamy na sicie.
Przygotowujemy sos: do naczynia dajemy majonez, śmietanę, posiekane cebulki ze szczypiorkiem, korniszony, doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy cząstki dorsza obrane z najmniejszych nawet ości; całość mieszamy. Do każdej pomidorowej miseczki nakładamy łyżeczkę groszku, następnie porcję sałatki i formujemy zgrabny czubek. Porcje układamy na liściach sałaty, oprószamy posiekaną zieleniną. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz