Ryba w galarecie pomidorowej

liczba porcji:
czas przygotowania: 50 min 
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 50 dag filetów z białej, morskiej ryby (kergulena)
- cebula
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- 2 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka przyprawy do ryb
- sok z dużej cytryny
- puszka zielonego groszku konserwowego
- szklanka soku pomidorowego
- szczypta mielonej, czerwonej papryki
- 2 łyżeczki żelatyny
- piórka koperku i plasterki cytryny do przybrania

Do 1,5 1 wody wkładamy przekrojoną cebulę i przyprawy, gdy płyn zacznie wrzeć, kładziemy oczyszczone z wewnętrznych błon filety, rotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min - ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana - studzimy w wywarze. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, by napęczniała. Chłodną rybę wyjmujemy łyżką cedzakową, dzielimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie obieramy z najmniejszych nawet ości, kropimy obficie sokiem z cytryny. Groszek odsączamy. Wywar cedzimy przez gęste, wyłożone gazą sito, odlewamy 2 szklanki, podgrzewamy, w gorącym rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy, łączymy z sokiem pomidorowym. Porcje groszku i ryby wkładamy do kokilek, zalewamy tężejącą galaretą, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy plasterkami cytryny i piórkami koperku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne