Pomidory faszerowane na francuski sposób

liczba porcji: 8 
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- liście sałaty
- liście selera
- migdały (obrane z łupinek)
- sól
- pieprz
- zielenina

Farsz:
- seler średniej wielkości
- 2 winne jabłka
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki majonezu
- szklanka niezbyt drobno posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek)
- sól
- pieprz
- cukier puder

Z pomidorów ścinamy wierzchy łyżeczką, usuwamy miąższ i pestki, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy farsz: seler ucieramy na tarce do jarzyn z małymi otworami i natychmiast kropimy sokiem z cytryny by nie ściemniał. Dodajemy utarte jabłka, posiekane migdały, składniki łączymy z majonezem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, posypujemy zieleniną, przybieramy liśćmi selera i migdałami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne