liczba porcji: 8
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- puszka szparagów w zalewie
- liście sałaty
- sól
- zmielony pieprz
- łyżeczka gęstego majonezu
Sos:
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki keczupu
- 1/2 małego kieliszka winiaku
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
Z pomidorów ścinamy wierzchy łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, wnętrza oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: składniki mieszamy w salaterce, dodajemy odsączone, pokrojone na małe cząstki szparagi. Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, nakładamy ścięte wierzchy ozdobione kropkami z majonezu. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz