liczba porcji: 4
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- puszka sardynek w oliwie
- liście sałaty
- zielenina
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- duża filiżanka utartego, żółtego sera
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- sól
- biały pieprz
Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy ser, składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, ale delikatny smak, by nie stłumił specyficznego smaku sardynek. Na liściu sałaty układamy odsączone z oliwy sardynki, zalewamy obficie sosem, przybieramy zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz