Śledzie w sosie śliwkowym

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na moczenie i gotowanie śliwek) 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- 2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich
- filiżanka migdałów
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cukru
- zielenina
- plastry cytryny do dekoracji

Filety wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na warstwie bibuły, by odsączyć oliwę. Śliwki moczymy w letniej wodzie przez minimum godzinę, migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki; najładniejsze odkładamy do przybrania półmiska, pozostałe grubo siekamy. Śliwki gotujemy w wodzie, w której się moczyły (10-12 min), przecieramy przez sito, łączymy z oliwą, migdałami, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Filety (gdy są szerokie) kroimy wzdłuż na połowę, zwijamy w ciasny rulonik, spinamy wykałaczką, układamy na głębokim półmisku i polewamy sosem. Szczelnie przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę lub nieco dłużej. Przed podaniem usuwamy wykałaczki, przybieramy plasterkami cytryny i zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne