liczba porcji: 6
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 plasterków sera salami
- 6 cienkich plastrów wędzonej szynki
- 6 liści sałaty
- pomidor
- liście selera naciowego
- oliwki lub połówki orzechów włoskich
- posiekane migdały
Sałatka:
- 2 pomidory
- mała (do 20 cm) cukinia
- 3 małe, słodkie cebulki (szalotki)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- czubata łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Składniki sałatki drobno kroimy, łączymy z majonezem i doprawiamy, by miała wyraźny, lekko pikantny smak. Na liściach sałaty układamy plasterek sera, na nim plaster szynki i porcję sałatki. Wierzch przybieramy oliwkami lub połówkami orzechów, a boki cząstkami pomidora posypanymi migdałami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz