liczba porcji: 8
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 opakowania filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
Zalewa:
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- szklanka octu winnego
- szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka nasion gorczycy
- 2 goździki
- 2 duże cebule
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Przygotowujemy zalewę: do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w grubsze talarki cebulę i przyprawy. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez minutę. Zestawiamy z ognia, dodajemy
wino, ocet winny, mieszamy ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia.
W szklanym słoju lub pojemniku z przykryciem rozkładamy pokrojone na porcje filety, zalewamy wychłodzoną zalewą, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsze będą po 48 godz. marynowania. Podajemy na liściach sałaty, przybrane krążkami cebuli z marynaty i zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz