Śledzie w sosie pikantnym

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- zielenina do przybrania

Sos:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sok z cytryny
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki drobno posiekanej lub roztartej cebuli
- płaska łyżka świeżego chrzanu
- sól
- pieprz
- cukier puder

Przygotowujemy sos: żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę, chrzan, przyprawy, drobno posiekane białka, całość delikatnie mieszamy. Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy sosem, półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem przybieramy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne