liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- zielenina do przybrania
Sos:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sok z cytryny
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki drobno posiekanej lub roztartej cebuli
- płaska łyżka świeżego chrzanu
- sól
- pieprz
- cukier puder
Przygotowujemy sos: żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę, chrzan, przyprawy, drobno posiekane białka, całość delikatnie mieszamy. Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy sosem, półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem przybieramy zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz