Staropolska zakąska z pomidorów

liczba porcji: 6 
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na leżakowanie sałatki)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 8 średnich (lub 6 dużych), jędrnych pomidorów
- 3 świeże ogórki
- 6 małych, słodkich cebulek (szalotki)
- szklanka lekko kwaśnej kremówki
- liście sałaty
- zielenina

Zalewa:
- 3 łyżki octu ziołowego
- 3 łyżki niegazowanej wody stołowej
- czubata łyżka cukru
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy posiekane cebulki, od razu zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plasterki, układamy na spodzie salaterki, na wierzchu kładziemy plasterki obranych ze skórki pomidorów, całość zalewamy zimną zalewą, przykrywamy, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Na półmisku rozkładamy liście sałaty, na nich odsączoną z zalewy sałatkę, wierzch przykrywamy ubitą śmietaną, całość oprószamy zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne