Fasolka szparagowa

liczba porcji: 8 
czas przygotowania: 15 min (oprócz czasu na gotowanie fasolki)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej (waga po obcięciu końcówek)
- sól
- cukier
- łyżka oliwy
- gałązka cząbru
- 8 liści sałaty
- 4 pomidory
- zielenina

Zalewa:
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki wody
- mała, drobno posiekana cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- szczypta białego pieprzu

Do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru, oliwy i gałązki cząbru wkładamy opłukaną fasolkę szparagową, gotujemy w odkrytym naczyniu (powinna być miękka, ale nierozgotowana), cedzimy na sicie, hartujemy zimną wodą, dokładnie odsączamy.
Przygotowujemy zalewę: w rondelku gotujemy wodę z octem winnym i cebulą, gdy się zeszkli, odstawiamy do wychłodzenia, dodajemy oliwę i przyprawy w takich ilościach, by miała wyraźny, pikantny smak. Na talerzykach rozkładamy liście sałaty, na nich, w równych ilościach, fasolkę uformowaną w zgrabny kopczyk, otaczamy półplasterkami pomidorów, polewamy niepełną łyżką zalewy i oprószamy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne