liczba porcji: 8
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
• 20 dag sera ementalera
• 10 dag sera górskiego
• 10 dag sera gouda (rodzaje sera można dobrać według własnych upodobań)
• mała kiść jasnych winogron
• mała kiść ciemnych winogron (razem 25 dag)
• duża filiżanka grubo posiekanych orzechów włoskich
Sos:
• 15 dag sera pleśniowego (rokpol)
• szklanka gęstej śmietany
• 1/2 małego kieliszka wytrawnego sherry
• świeżo zmielony pieprz
• gałka muszkatołowa
Opłukane winogrona kroimy na połowę, usuwamy pestki, dodajemy orzechy i pokrojone w drobną kostkę sery, składniki lekko mieszamy.
Przygotowujemy sos: ser pleśniowy rozcieramy widelcem, dodajemy śmietanę, sherry, pieprz i gałkę muszkatołową. Sałatkę nakładamy do szklanych pucharków, sos podajemy oddzielnie w sosjerce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz