Wyborna sałatka rybna

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na gotowanie ryby)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 1 kg filetów z białej, morskiej ryby
- 2 łyżki octu ziołowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
- sól
- cebula
- świeże zioła
- rzodkiewka
- świeży ogórek
- papryka

Sos:
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka majonezu
- sok z cytryny
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- biały pieprz

Zagotowujemy 2 1 wody z dodatkiem przypraw i pokrojonej na części cebuli, do wrzątku wkładamy filety i gotujemy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nierozgotowana (ok. 10 min). Pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, sok z cytryny, drobno pokrojone cebulki ze szczypiorkiem i natkę pietruszki. Dodajemy rozdrobnione, dobrze oczyszczone z najmniejszych nawet ości kawałki ryby, składniki łączymy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy. Sałatkę szczelnie owijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem nakładamy do szklanych pucharków, wyłożonych zieleniną, przybieramy świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem lub papryką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne